Share

Article

Hybrid cloud: De sleutel tot het ontsluiten van innovatie

23 april 2020

Om echt innovatieve moderne applicaties te kunnen leveren en de concurrentie voor te blijven, moeten (software)bedrijven hun onderliggende technologie platformen optimaliseren om de ontwikkel processen beter te ondersteunen. Een hybride cloud platform biedt een overtuigende oplossing dit te bereiken.

Door de schaalbaarheid en flexibiliteit van de publieke cloud te combineren met de controle en beveiliging van on-premise datacenters, hebben softwareleveranciers de mogelijkheid om hun DevOps te verbeteren en vooruitstrevende applicaties te deployen. Een recent rapport bevestigt dit, waarbij werd vastgesteld dat een verbeterde snelheid van de implementatie van digitale producten en diensten het grootste voordeel was van de implementatie van een hybride cloud strategie.

Hoewel het bewezen is dat een hybride cloud aanpak moderne app-ontwikkeling mogelijk maakt, zit de implementatie van een goed uitgevoerde hybride cloud strategie vol met complexiteiten en valkuilen.

Implementatie uitdagingen

Als 1 van de belangrijkste Europese spelers en met reeds 20 jaar ervaring, heeft Sentia heel wat expertise en middelen in huis die ervoor zorgen dat we de voordelen van de cloud maximaal kunnen inzetten. Hieronder een aantal verschillende manieren waarop de cloud jouw bedrijf kan verbeteren.

Compliance

Compliance is een van de meest voorkomende redenen om te kiezen voor een hybride cloud strategie. Daarom is het belangrijk dat dit goed wordt aangepakt tijdens de implementatie. Op juridisch niveau is het belangrijk dat leveranciers zich houden aan het beleid en de regelgeving van een bepaald land of gebied. Op technisch niveau moeten ze ervoor zorgen dat ze de juiste software configuratie en applicatiebeveiliging hebben.

Beveiliging

Hybride cloud vereist vaak dat gegevens worden verplaatst en toegankelijk zijn vanaf meerdere platforms, wat op zijn beurt de potentiële risico's voor een bedrijf vergroot. Een leverancier moet ervoor zorgen dat de juiste beveiligingsmaatregelen rigoureus worden geïmplementeerd en nageleefd bij de implementatie van zijn hybride strategie.

Gegevensintegratie

Bij het uitvoeren van een hybride cloudstrategie kan het een uitdaging zijn om data in meerdere omgevingen te integreren en te beslissen waar bepaalde workloads en diensten moeten draaien. Aan de oppervlakte kan het zinvol zijn om grote dataopslagplaatsen te verplaatsen naar de publieke cloud, maar dit is misschien niet altijd de beste strategie. Leveranciers moeten een data-integratie strategie kiezen die voldoet aan de unieke operationele en veiligheidseisen van hun organisatie.

Ervaring van de gebruiker

Alle cloud-implementaties moeten rekening houden met de gebruikerservaring. De sterk gedistribueerde omgeving van de hybride cloud verhoogt het potentieel voor latency, wat leidt tot langere wachttijden en risico's voor de functionele integriteit. Leveranciers moeten hier op hun hoede voor zijn en ervoor zorgen dat de architectuur van bepaalde applicaties de reactietijden tot een minimum beperkt om een goede gebruikerservaring te garanderen.

Kostenbeheersing

Het hebben van een hybride cloud strategie kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren, maar de implementatie en het beheer moet goed gaan. Slecht beheerde cloud-implementaties kunnen over het budget heen gaan of leiden tot overmatige lopende kosten als er geen lange termijn aanpak wordt gevolgd en er geen rekening wordt gehouden met schaalvergrotingseisen.

Migratie complexiteit

Bij elke migratie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de applicaties die je gebruikt binnen het traditionele kader en een cloud omgeving kunnen functioneren. Dit kan betekenen dat je de applicaties in beide omgevingen moet testen of dat je gebruik moet maken van een framework met adapters die je op beide omgevingen kunt inzetten.

Monitoring en onderhoud

Het verkrijgen van een overzicht van meerdere netwerken en systemen kan een uitdaging zijn die het monitoren en onderhouden van een hybride cloudinfrastructuur belangrijk maakt. Leveranciers moeten ervoor zorgen dat ze volledig zicht hebben op het hele IT-landschap.

Netwerkproblemen

Het netwerk is een belangrijke overweging bij het omgaan met meerdere omgevingen. Applicatieontwikkelaars hebben de neiging om aan te nemen dat alle componenten van een applicatie dicht bij elkaar liggen. Dit is echter niet altijd het geval en de koppeling tussen twee verschillende omgevingen kan vaak grote problemen veroorzaken. Er moet een efficiënt netwerk worden gepland, waarbij latency en veiligheidsproblemen worden aangepakt.

Gebrek aan cloud-expertise

Hybride cloud computing stelt complexe eisen aan het IT-personeel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vinden van de juiste mensen met de juiste vaardigheden, om een hybride cloud in te zetten en te beheren, vaak wordt genoemd als een van de meest voorkomende uitdagingen. Leveranciers hebben mensen nodig met een diepgaande kennis van cloud-enabled technologieën om ervoor te zorgen dat ze hun onderliggende IT-infrastructuren volledig kunnen optimaliseren.

 

Unieke uitdagingen en lange termijnaanpak

Om van die innovatieve mogelijkheden te kunnen genieten, hebben vele bedrijven belang bij goed geïmplementeerde en beheerde hybride cloud(diensten), met voortdurende compliance en ondersteuning. Op die manier kunnen ze ervoor zorgen dat hun IT-architectuur hun DevOps ondersteunt en zo in staat zijn sneller te groeien.

Een “one-size fits all” aanpak werkt zelden. De meeste (softwarebe)drijven vereisen oplossingen die een verscheidenheid aan zakelijke uitdagingen aanpakken, op maat van hun eigen industrie, organisatie en infrastructuur. Het is belangrijk dat de hybride cloud strategie voldoet aan de huidige eisen, maar nog zeker ook rekening houdt met de visie op iets langere termijn. Of dat nu over een maand is of over een aantal jaren, het is belangrijk plannen te maken voor een hybride cloudoplossing die het bedrijf ook in de toekomst ondersteunt.

Bijkomende vragen?
Geef gerust een seintje om te zien of we ook voor jou de voordelen van een hybride Cloud kunnen ontsluiten en zo jouw ontwikkel & implementatieprocessen kunnen optimaliseren.

Tom De Vlieger

Written by

Tom De Vlieger

Business and innovation consultant with a passion for technology, design and creativity. Helps organizations to lead the way!

Find me on

Contact our expert!

More about this topic? Ask your questions now and get a clear answer!

Contact our expert ››
×