Share

Artikel,

De belangrijkste trends op AWS re:Invent 2019

19 december 2019

Serverless applicatieomgevingen, meer edge computing en less is more. Dit waren de hoofdpunten van AWS re:Invent 2019. Deze trends bevestigen de indruk dat het aantal releases dit jaar een stuk minder was vergeleken met voorgaande edities. Dit betekent echter niet dat AWS stilstaat; het bedrijf legt juist de nadruk op het uitbouwen van bestaande technologieën.

In dit artikel gaat Luc van Donkersgoed, Senior Cloud Systems Consultant & APN Ambassador dieper in op de belangrijkste thema’s van het evenement in Las Vegas:

1. De toekomst is serverless

AWS zette tijdens re:Invent sterk in op serverless applicatieomgevingen. Er werden verschillende klantvoorbeelden getoond van applicaties of applicatieomgevingen die volledig waren gebouwd op serverless. Volkswagen en Vanguard presenteerden bijvoorbeeld applicatieomgevingen die niet één virtuele machine bevatten. Voor code die niet geschikt is voor serverless werd Fargate gebruikt. Fargate is de serverless compute layer van AWS en kan worden gebruikt voor ECS of EKS (Kubernetes). Mocht de toekomst toch niet volledig serverless zijn, dan verwacht AWS dat omgevingen worden gebouwd op Kubernetes en Fargate. Containerisatie was een belangrijk onderwerp op het evenement, waarbij Fargate het merendeel van de aandacht kreeg. De belangrijkste aankondiging was de geüpdatete en verbeterde lichtgewicht hypervisor voor het draaien van Fargate containers, Firecracker.

De reden dat AWS zich richt op serverless heeft alles te maken met de trend richting microservices. In de nabije toekomst zullen steeds meer applicatieomgevingen verdeeld worden in meerdere kleine services die sneller reageren als het gaat om schaalbaarheid en performance.

2. Dichter bij de edge

AWS komt steeds dichter bij de rand en dus ook bij de eindgebruiker. AWS introduceerde AWS Outposts, een managed service die de AWS-infrastructuur, AWS-diensten, API’s en tools uitbreidt naar praktisch ieder datacenter, colocatie of on-premises voorziening. De dienst kan worden gebruikt op meerdere AWS-accounts en is daarom multi-tenant. De lancering van AWS Local Zones toont daarnaast dat het bedrijf de intentie heeft om computing power naar de eindgebruiker te brengen, voor betere latency en compliance. De AWS Local Zone in Los Angeles werd als eerste geïntroduceerd en er worden er meer verwacht, waarschijnlijk in de buurt van financiële en technologische hotspots. In de toekomst wil AWS ook nauwer samenwerken met mobiele netwerkleveranciers, zoals T-Mobile en Verizon, voor het leveren van hardware en diensten van AWS binnen de 5G edge; de datacenters die door deze netwerkleveranciers worden gebruikt.

3. Luisteren is cruciaal

Wist je dat 90% van de product roadmap van AWS voortkomt uit verzoeken en vragen van klanten? Dit betekent dat veel van de recente aankondigingen zijn gebaseerd op klantwensen. De klanten bepalen wat er wordt ontwikkeld, AWS bepaalt wanneer. AWS lanceert alleen nieuwe oplossingen als het bedrijf denkt dat het product er klaar voor is. Daarom zijn veel van de AWS-oplossingen dit jaar helemaal compleet bij hun introductie.

AWS slaagde erin de toekomst van cloud computing te tonen en die wordt niet alleen mogelijk gemaakt door het ontwikkelen van nieuwe technologie. De focus ligt net zo goed op het verbeteren van hun diensten en oplossingen. In de realisatie hiervan speelt de klant eveneens een grote rol.

Luc van Donkersgoed

GESCHREVEN DOOR

Luc van Donkersgoed

Senior Cloud System Consultant & APN Ambassador

Vind de auteur op

Contacteer onze expert!

Meer over dit onderwerp? Stel nu jouw vragen en krijg een helder antwoord!

Ja, ik wil een gesprek ››
×